Βιωματικές Ομάδες

Με γνώμονα τις ανάγκες των θεραπευόμενων, οργανώνονται συχνά, βιωματικές ομάδες σεμιναριακού τύπου, μικρής διάρκειας και συγκεκριμένης θεματολογίας, ενώ παράλληλα, πραγματοποιούνται και ανοιχτές ψυχοθεραπευτικές ομάδες διάρκειας ενός ή παραπάνω χρόνων.

Αρκετοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι πραγματικά αξίζουν. Νιώθουν ότι η ζωή τους καθοδηγείται από αισθήματα ανεπάρκειας και φόβου. Παραμένουν καθηλωμένοι σε καταστάσεις που δεν τους ικανοποιούν, ενώ αδυνατούν να διεκδικήσουν όλα όσα επιθυμούν να επιτύχουν. Συνηθίζουν να εστιάζουν περισσότερο σε αυτά που θεωρούν ‘αδυναμίες’, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να πιστέψουν στις δυνατότητες και ικανότητες που έχουν. Μαθαίνουν να μειονεκτούν, παραμένοντας στάσιμοι στην ζωή τους…

Στόχος του σεμιναρίου είναι να δώσει σε όλους την δυνατότητα, να αλλάξουν τους αρνητικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς, προτρέποντάς τους να ξεπεράσουν τους φόβους και την έλλειψη πίστης στον εαυτό τους. Να ‘εκπαιδευτούν’ στο να διεκδικήσουν μια ζωή με λιγότερο άγχος και περισσότερες επιτυχίες. Να διδαχτούν τεχνικές και ασκήσεις, για την ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της αυτοπεποίθησης.

Το σεμινάριο έχει θεωρητική και βιωματική μορφή. Απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν περισσότερο τον εαυτό τους, τον τρόπο που σκέφτονται, αισθάνονται και συμπεριφέρονται. Σε όσους έχουν την ανάγκη να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους και να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, διεκδικώντας στη ζωή όλα όσα επιθυμούν να αποκτήσουν.

 

Στις ομαδικές συναντήσεις θα αναλυθούν θέματα όπως :

 • Η σχέση αρνητικής αυτοεκτίμησης και μειωμένης αυτοπεποίθησης.
 • Τι επηρεάζει την αρνητική αυτό-εικόνα.
 • Χαμηλή αυτοπεποίθηση και έλλειψη διεκδικητικότητας.
 • Αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων με αποφασιστικότητα.
 • Η αυτοπεποίθηση για καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις.
 • Ασκήσεις ενδυνάμωσης της αυτοπεποίθησης και διεκδικητικότητας.
 • Ανάπτυξη δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων.

Οι άνθρωποι σήμερα ενδιαφέρονται αρκετά και αγωνιούν για το βάρος και την εικόνα του σώματός τους. Το πώς αισθάνονται για το σώμα τους, καθορίζει κατά πολύ τον βαθμό αυτοπεποίθησής και κατά συνέπεια, την πιο θετική προσαρμογή τους στο κοινωνικό περιβάλλον. Δυστυχώς, οι περισσότεροι θέλουν να χάσουν κιλά γρήγορα, επιλέγοντας εξαντλητικές δίαιτες, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογίας τους, ενώ μετά το πρόγραμμα, παίρνουν πάλι τα ίδια ή και περισσότερα κιλά. Αυτό συμβαίνει γιατί παραβλέπουν τον βασικό παράγοντα αύξησης βάρους, που είναι ο ψυχολογικός.

 

Στόχος της ομάδας είναι να αναλύσει το γιατί τρώμε κι όχι το τι τρώμε και πόσες θερμίδες καταναλώνουμε. Κάτι τέτοιο θα δώσει γνώση, κατανόηση και διεξόδους στο πρόβλημα της υπερβολικής και ανεξέλεγκτης κατανάλωσης φαγητού. Επιπλέον, θα βελτιώσει την αντίληψη που έχουν τα άτομα για την εικόνα του σώματός τους.

 

Το σεμινάριο έχει θεωρητική και βιωματική μορφή. Απευθύνεται σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να έχουν έλεγχο στην κατανάλωση φαγητού, έχουν περισσότερα ή λιγότερα περιττά κιλά και ακόμα, αδυνατούν να διατηρήσουν το επιθυμητό βάρος. Κατά συνέπεια, η εικόνα σώματός τους δεν είναι θετική και χρειάζονται στήριξη και ενίσχυση της ψυχολογικής τους κατάστασης.

 

Στις ομαδικές συναντήσεις θα αναλυθούν θέματα όπως :

 • Γιατί κάποιος παχαίνει? Εντοπισμός και έλεγχος των αιτιών που οδηγούν στη παχυσαρκία.
 • Όταν το φαγητό χρησιμοποιείται σαν τρόπος απόδρασης από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
 • Η σχέση του σώματος με τον προσωπικό καθρέπτη.
 • Μέθοδοι αντιμετώπισης της συναισθηματικής πείνας.
 • Τι είναι οι κρίσεις υπερφαγίας, πως εκδηλώνονται και πως αντιμετωπίζονται.
 • Παρουσίαση τεχνικών που βοηθούν στη μείωση του βάρους.
 • Σχέση ισορροπημένης διατροφής και αυτοπεποίθησης.

Οι σχέσεις των ζευγαριών στις μέρες μας, γίνονται όλο και πιο περίπλοκες, δύσκολες…Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας, δεν αφήνουν χρόνο στο να ασχοληθούμε ουσιαστικά με την σχέση μας και τα προβλήματα που προκύπτουν. Αποτέλεσμα, ο θετικός διάλογος και η επικοινωνία στο ζευγάρι να φθείρεται, ενώ στην προσπάθειά μας να επιλύσουμε μια διαφωνία, συχνά υπερισχύει η ανάγκη μας να εκφράσουμε τις δικές μας απόψεις και αντιλήψεις, από το να ακούσουμε αυτά που προσπαθεί να μας πει ο/η σύντροφός μας. Οι συγκρούσεις που προκύπτουν οδηγούν, δυστυχώς, το ζευγάρι στην αποξένωση, στην αδιαφορία και αρκετές φορες στον χωρισμό.

 

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενδυνάμωση της σχέσης, μέσα από την θετική επικοινωνία, έτσι ώστε να επιλύονται ομαλά οι διαφωνίες, χωρίς να φθείρεται το θετικό συναίσθημα.

 

Το σεμινάριο έχει θεωρητική και βιωματική μορφή. Απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να αποκτήσουν καλύτερη επικοινωνία με τον/την σύντροφό τους, βελτιώνοντας την ποιότητα στην σχέση τους. Σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τεχνικές για μια πιο ουσιαστική επικοινωνία και να επεξεργαστούν τους λόγους, που συχνά τους οδηγούν σε σύγκρουση και αντιπαράθεση. Σε εκείνους που σέβονται τον εαυτό τους και αγαπούν τον/την σύντροφό τους, θέλοντας να διατηρήσουν μία υγιή και πιο ισορροπημένη σχέση.

 

Στις ομαδικές συναντήσεις θα αναλυθούν θέματα όπως:

 • Δυσκολίες για μια θετική επικοινωνία, πως τις διαχειριζόμαστε.
 • Αναγνώριση, κατανόηση και βελτίωση προβλημάτων στην σχέση.
 • Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και διεκδικητική συμπεριφορά.
 • Φόβοι έκφρασης συναισθημάτων και σκέψεων.
 • Αντιμέτωποι με την απιστία.
 • Κατάλληλοι χειρισμοί για την βία, τον θυμό.
 • Πότε πρέπει να τελειώνει μία σχέση.

Αν και ξεκινώντας μία σχέση οι άνθρωποι εύχονται ένα παντοτινό, με αγάπη δέσιμο, δεν εκπληρώνεται πάντα η επιθυμία τους. Οι λόγοι που ένα ζευγάρι χωρίζει είναι πολλοί, όπως, η ζήλεια, η απιστία, βασικές διαφορές χαρακτήρα, άλυτες συγκρούσεις, εγωισμός, μονοτονία… Όλα όσα μπορούν να φθείρουν την σχέση ενός ζευγαριού, οδηγώντας αργά αλλά σταθερά στην απομάκρυνση των δύο συντρόφων και πολλές φορές στο χωρισμό. Όποιος κι αν πάρει την ‘μεγάλη’ απόφαση, τα συναισθήματα είναι έντονα και οδυνηρά. Αντιμετωπίζουμε την μοναξιά, την θλίψη, τον θυμό, τις ενοχές, νιώθοντας συχνά χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του ο καθένας αλλά και στους άλλους.

 

Στόχος της ομάδας είναι η επεξεργασία των δυσάρεστων συναισθημάτων και των αρνητικών σκέψεων που ακολουθούν έναν χωρισμό, καθώς και η υποστήριξη του ατόμου, στην διαδικασία προσαρμογής στη νέα αυτή κατάσταση της ζωής του. Αν και πολλοί μετά από ένα χωρισμό νιώθουν να έχουν στερέψει από δύναμη και αισθάνονται αβοήθητοι, μόνοι και προδομένοι, η ομάδα μπορεί να τους βοηθήσει να χτίσουν τα θεμέλια για μια καινούργια και πιο σταθερή ζωή.

 

Το σεμινάριο έχει θεωρητική και βιωματική μορφή. Απευθύνεται σε όσους έχουν βιώσει ένα χωρισμό και παλεύουν μόνοι τους να ξεπεράσουν τα έντονα συναισθήματα του πόνου και της μοναξιάς. Αφορά όσους νιώθουν πως χάνουν τον έλεγχο της ζωής τους και φοβούνται την επόμενη μέρα.

Στις ομαδικές συναντήσεις θα αναλυθούν θέματα όπως :

 • Αναγνώριση και διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων.
 • Αυτοεκτίμηση και ανακάλυψη θετικών, προσωπικών χαρακτηριστικών.
 • Προσαρμογή στην νέα κατάσταση και κοινωνικότητα.
 • Δημιουργία συνθηκών για μία νέα αρχή.