Εξάρτηση από το φαγητό

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις διαταραχές πρόσληψης τροφής, υπάρχει μια συνεχής εξάρτηση με το φαγητό, χωρίς να υπάρχει συνήθως βιολογική πείνα καθώς η συναισθηματική πείνα, συχνά υπερκαλύπτει τη βιολογική.

Η λήψη τροφής ξεφεύγει από την απλή ικανοποίηση κάποιων βιολογικών ορμών και παίρνει τα χαρακτηριστικά εξάρτησης. Αυτό, συνήθως γίνεται, για να καλυφτούν τα κενά μιας κακής ψυχικής κατάστασης (άγχος, μοναξιά, ανία, θυμός, θλίψη, απογοήτευση, απόγνωση) και πολύ σπάνια γιατί υπάρχει ενεργειακό έλλειμμα στον οργανισμό της ή επειδή υπάρχει γνήσιο αίσθημα πείνας.

Η υπερφαγία ή ακόμα και ο εμετός που χρησιμοποιεί σαν μέσο αντιστάθμισης της ενεργειακής πρόσληψης, μπορούν να ενεργοποιούν παραγωγή ενδορφινών, που επίσης επιβάλλουν μια ισχυρή ψυχική εξάρτηση, καθώς και μια ακατανίκητη επιθυμία για φαγητό, την οποία φαίνεται ανήμπορη να καταπολεμήσει.

Επιπλέον χαρακτηριστικά στοιχεία εξάρτησης είναι :

  • Η μεγάλη της επιθυμία για περιορισμό της παραπανίσιας τροφής και οι ανεπιτυχείς προσπάθειες κατά το παρελθόν για διακοπή της ή τουλάχιστον περιορισμό της.
  • Η μεγάλη της ενασχόληση σε δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη λήψη τροφής όπως π.χ. αμέτρητο μέτρημα θερμίδων ή ψυχαναγκαστική εμμονή στο super market για την επιλογή ‘ελαφρών’ τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
  • Η λήψη της τροφής συνεχίζεται παρά τα αναμφισβήτητα προβλήματα που μπορεί να έχει προκαλέσει ή συνεχίζει να προκαλεί.

Φαύλος κύκλος εξάρτησης

  • Εκλυτικα γεγονότα /Άγχος-ένταση Υπερφαγικό επεισόδιο
  • Ενοχές / Τύψεις
  • Καθαρτική συμπεριφορά – Εμετός Άγχος/ανησυχία για αύξηση βάρους